Betongtrappa till trädgården

En betongtrappa är ett både praktiskt och vackert inslag i trädgården. Släpp din kreativitet lös och bygg en dekorativ och funktionell trappa som blir ett riktigt statement i din trädgård. Här är flera bra tips på vad du bör tänka på när du ska ge dig i kast med att bygga en betongtrappa.

Betong är ett rejält byggmaterial med många fördelar. Med betongtrappor kan du skapa spännande lösningar som en terrass eller köksträdgård i olika nivåer, rundade trappsteg som slingrar sig genom trädgården eller en maffig entrétrappa till huset.

Bygg trappan med trappblock i betong

Genom att använda trappblock gjutna i betong kan du anlägga en riktigt snygg trädgård. Det är ett stilrent och praktiskt sätt att bygga trappor i trädgården, och hos till exempel https://www.flisbyab.se/produkter-ute/trappor/betong finns de att hitta i flera olika nyanser och storlekar. Det är smidigt att arbeta med stenar och med trappblock kan du enkelt välja bredden på din trappa genom att lägga flera trappblock intill varandra. Trappblock passar även utmärkt om du vill bygga en mur i anslutning till din trappa.

Planera din trappa

När du ska bygga en trappa till din trädgård är planeringen A och O. Börja med att fundera på var du skulle vilja placera trappan och hur du vill att den ska se ut. Ska trappan vara rak eller svängd? Hur lång vill du att trappan blir, och ska den brytas av med en eller flera avsatser?

Förbered underlaget genom att se till att marken där du ska anlägga trappan är dränerad. På så vis undviker du frostskjutningar och att vatten får trappan att sätta sig med tiden. Gräv bort all jord där du vill anlägga trappan och fyll på med singel eller makadam. När det är dags att börja lägga trappblocken börjar du med de nedersta trappstegen och gör en liten överlappning. Trappblocken ska dessutom ha lite fall så att vatten kan rinna av ordentligt. Beräkna steghöjden så att den inte är högre än 16 cm för att det ska kännas behagligt att gå i trappan.

När trappan är på plats blir det snyggt att även addera belysning och kanta den med växter och buskar.