Fördelar med att använda frässtål

Att använda frässtål vid snickeriarbete är något som både professionella snickare och hemmasnickare har nytta av. Med en fräs kan du enkelt fasa ner en bordsskiva, hylla eller skapa mönster i en möbel.

När du ska välja frässtål är det viktigt att det håller hög kvalitet för att precisionen ska bli bra. Bra precision krävs för att frässpår och nedsvarvade kanter ska bli släta och fina utan hack eller andra oregelbundna spår. På https://sandbergsjarn.se/produkter/maskintillbehor/frastillbehor/frasstal/ hittar du högkvalitativa produkter som alla är godkända och därmed följer europeiska regler och förordningar.

frässtål maskinAnvändningsområden för frässtål

Med ett frässtål har du stora möjligheter att sätta en unik och personlig prägel på ditt hem. Till exempel kan du bygga ett rustikt träbord för en låg summa. Med hjälp av fräsen kan du fasa ner kanten på bordet och även svarva bordsbenen och fräsa ut mönster på dem. Att bygga en egen bokhylla eller förvaringsmöbel är också något som blir enklare med frässtål eftersom du kan enkelt kan fasa ihop delarna och justera dem för bättre passform. Varför inte bygga en egen smart förvaringslösning för att skapa ordning och reda i hallen eller barnens sovrum?

Välja och använda frässtål

De frässtålsverktyg som säljs i de vanliga butikerna brukar kallas för handöverfräs eller överhandsfräs. Verktygen påminner om en borrmaskin men istället för borrmunstycket sitter en platta i stål som roteras i mycket hög fart. Det går att byta storlek och utformning av stålen för att skapa olika typer av mönster. Frässtålen går att byta ut eller slipa med diamantbryne. Tänk på att slutresultatet är helt beroende av att stålen är vassa och inte har något hack i sig. Efter varje användning bör du lägga ner stålet i en burk med T-röd för att få hartsen att försvinna. Undvik att kullagret hamnar i T-röd eftersom vätskan riskerar att ta bort fettet från kullagret, vilket är viktigt att behålla för att maskinen ska fungera optimalt.