Att tänka på vid köp av tomt

Två killar som köper hus tillsammansEn stor dröm för många är att köpa en tomt i bra läge och få bygga drömhuset. Det där huset som uppfyller precis alla kriterierna på listan och där du får välja precis hur det ska se ut. Det kan bli precis så bra du vill men för att projektet ska gå bra bör du ha koll på vad det innebär att köpa tomt och bygga ditt hus. Det finns regler att följa och ett antal kostnader du behöver ha koll på.

När du ska köpa hus är det i vissa fall ett alternativ att du köper en tomt och bygger ett nytt hus. Det nya huset kan antingen vara en färdig modell från en av de många husleverantörerna på marknaden eller också ett egendesignat hus. Oavsett vilket finns det ett par punkter att tänka på. Vi har sammanställt ett par nedan.

När du ska köpa tomt

Villatomter säljs med jämna mellanrum i de flesta kommuner. Antingen genom att större markområden omvandlas till bostadsområden och därmed att flertalet tomter kommer ut till försäljning. Eller att en privatperson väljer att stycka av en del av sin tomt. När du tittar på tillgängliga tomter finns det ett par saker att fundera på. Först och främst läget. Det är egentligen det enda som inte går att ändra i efterhand. Hur ligger tomten i förhållande till annan bebyggelse? Finns det andra kommande byggnationer runt tomten att ta hänsyn till? Hur är solläget och ligger tomten högt eller i en svacka? Alla dessa aspekter påverkar hur du skulle trivas i ditt hus.

Du bör även tänka på vilka byggnadsregler som gäller. De flesta tomter omfattas av detaljplaner för området som stipulerar högsta byggnadsyta, höjder och färgval. Ta reda på vad som gäller från stadsbyggnadskontoret. I tillägg bör du även ta reda på eventuella vägservitut som kan gälla samt vilka kostnader för anslutning av exempelvis el och avlopp som tillkommer.

Hur du genomför husbygget

När du hittat din tomt behöver du välja vilket hus du ska bygga. Du kan välja mellan att anlita en husleverantör som kan bygga hela huset åt dig baserat på färdiga husmodeller och dina inredningsval. Eller så bygger du själv enligt en arkitektskiss. I det senare fallet är det extra viktigt att du antingen själv har kunskapen eller anlitar någon som kan säkerställa att hela projektet blir lyckat.