Bra att kunna som ny

Mycket händer på ett bygge och är man ny i byggbranschen kan det vara bra att läsa på om ens rättigheter men även om säkerhet. Var är det största byggarbetsplatsen i Sverige just nu? Mer om detta nedan.

renovering hus fasad MINDREPå ett bygge är det ofta mycket folk och dessutom kanske det är ett riktigt spring efter verktyg och säkerhetsutrustning. Genom att kontakta ett företag som säljer containrar och sedan beställa en skräddarsydd verktygscontainer gör du det mycket enklare för både dig själv och resten av arbetsgänget att ha allt på en och samma plats.

Ett stort bygge är Värö Bruk, under fem veckor nu i sommar är det hela 3 000 personer som jobber på området, enligt en nyhet i SVT:

Förutom 400 byggbaracker och 250 kilo potatis om dagen går det åt 30.000 kubikmeter betong och 3.000 ton armering.

Ställ krav som lärlig och sommarjobbare

Vilka krav kan en sommarjobbare egentligen ställa på sin arbetsgivare när det kommer till rättigheter och arbetsmiljö? Detta är viktiga saker att hålla koll på, kanske särskilt inom byggnadsvärlden, där säkerheten är a och o.

 

I Byggnadsarbetaren, som är Sveriges största byggtidning, reder man ut vad man ska tänka på som feriearbetare eller lärling. Något av det viktigaste är att man har ett anställningsbevis, som reglerar just anställningstids början och slut, lön, arbetstid och en massa andra ersättningar. Detta för att man vid en problemsituation med arbetsgivaren kan ha detta att peka på, om en tvist uppkommer. Annat viktigt att tänka på är bland annat semesterersättning, svartjobb och att detta är olagligt samt att kräva att få lönespecifikationer, vilka även de är bra att ha om man hamnar i en tvist.

Det är också viktigt att skydda sina öron och ja, hela sin kropp egentligen, på en byggarbetsplats. Mer om buller kan man läsa om här.