Inget fusk vid tidsrapportering

Tidrapportering är ett enormt gissel, det vet den som är ansvarig för lönehanteringen. Många har gått över till digitala lösningar som gör det enklare och smidigare för de anställa att rapportera. Dessutom blir det en betydligt lägre arbetsbelasting för den ansvariga. Tyvärr är det många av de digitala verktygen som fortfarande fungerar dåligt, många anställda glömmer att checka in- och ut. Självklart sker misstag ibland, men ett systematiskt fusk kan vara skäl för uppsägning.

Nuba är ett digitalt tidsrapporteringsverktyg som har inbyggd GPS. Det gör att den enkelt kan skicka påminnelser till den anställda att det är dags att checka in- eller ut. Sådana verktyg gör att man enkelt kan undvika saltade rapporter, fördelen är också att de anställda faktiskt checkar in i tid. Du slipper helt enkelt både administration och eventuella missförstånd och bråk.

tidrapportSå säger lagen om fusk med tidrapport

Många har säkert hört talas om assistansfusket där en härva nu börjat nystas ut. Elva personer misstänks för att i olika grad ha fejkat tidsrapporteringar för assistans. Felaktiga utbetalningar här därmed utförts från Försäkringskassan, och tyvärr är det inte ett enskilt fall. Försäkringskassan menar att miljardbelopp har betalats ut utan myndighetens kontroll.

Det är till viss del arbetsgivarens ansvar att se till att det inte fuskas, även om fusket i sig kan vara själv för uppsägning:

Om en anställd är borta mer än cirka två veckor utan att höra av sig anses anställningen avslutad. Det är dock viktigt att du har försökt komma i kontakt med personen under tiden. Även fusk med tidrapportering kan vara grund för uppsägning. – verksamt.se