Mura privat eller professionellt

Funderar du på att bli murare och starta ett eget byggföretag eller är du kanske tvungen att mura något eget på hemmaplan? I så fall bör du veta vilka olika verktyg och tillbehör du behöver för att få till ett korrekt utfört arbete från början till slut.

Att mura är något som alla kan göra och det kräver egentligen inga direkta kunskaper. Du kan kolla upp informationsvideor på Youtube eller läsa artiklar på nätet om hur du ska göra. Ska du jobba som professionell murare bör du dock ha en utbildning, annars kommer du få problem ifall något skulle gå snett.

Mura själv

Vill du bygga en trädgårdsmur hemma i din egen trädgård så finns det inget som hindrar dig ifrån att göra det själv. Ska muren vara någorlunda liten och lätthanterlig behöver du ingen stege eller byggnadsställning, utan kan arbeta direkt på marken.

För att kunna mura på ett ordentligt sätt behöver du ha en rejäl balja att ha murbruket i. Dessutom behöver du flera olika slevar för att smeta ut murbruket med. Köp gärna ett set med olika storlekar och former på dem, så att du kan göra ett ordentligt arbete med murbruket. Det är trots allt murbruket som gör att murstenarna håller sig på plats. Vill du inte mura helt på frihand, samt få till en stadigare mur som håller längre och som garanterat blir rak, kan du köpa armering för murverk att placera i muren. Du bör även ha en blandare för murbruket, som gör det lätt att blanda ett jämt murbruk. Utöver det så behöver du självklart också murbruk. Köp gärna för mycket än för lite. Det går alltid åt mer än man tror.

Mura professionellt

Ska du mura professionellt, som en riktig murare, behöver du allt det ovanstående, men förutom det kan du även göra rätt i att köpa dig en ordentlig blandare av hög kvalitet. Det finns blandare av olika slag, till olika pris och av olika kvalitet. Om du ska mura professionellt kan det vara bra att investera i bra redskap som håller, därför kan det vara värt att lägga lite extra pengar på det. När du jobbar professionellt är det också viktigt att jobba ergonomiskt. Se därför till att du har stegar, knäskydd och skyddande handskar.