Spar energi smart med PVC fönster

Att spara energi i hemmet gör gott för både plånboken och miljön. Det går att reducera elförbrukningen avsevärt genom olika åtgärder och att byta fönster är ett sätt. Just PVC som material i nya fönster är optimalt vad gäller energibesparing. Hur då? I den här artikeln beskrivs PVC fönstrens fördelar mer ingående.

Svenska hushåll gör av med cirka 3 000 till 6 000 kWh om året i hushållsel. Gäller boendet en villa tillkommer dessutom uppvärmning och varmvatten. Att installera PVC fönster är en energibesparande åtgärd som har direkta effekter. Så kallade Drutex-fönster är ett bra tips på PVC-fönster. De är P-märkta av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, vilket är en garanti för att fönstren uppfyller uppsatta krav.

Byta ut gamla fönster är A och O

Att byta ut gamla fönster till nya innebär en garanterad reducering av energiförbrukningen i hushållet. Inte sällan får innetemperaturen till och med sänkas när kvalitetsfönster installeras i en bostad. Effekterna är med andra ord omedelbara, eftersom nya fönster är helt dragfria och täta. Anledningar till att byta ut gamla fönster:

  •  Håller inte tätt
  •  Genererar fukt
  • Kräver högre innetemperatur

PVC fönster kombinerat med välisolerat glas är ett utmärkt alternativ för att få ner energikostnaderna i hemmet. Den här typen av fönster är tillverkade av en typ av plast, polyvinylklori. Materialet är stilstarkt och tål fukt, rost och röta. Det innebär i sin tur att PVC fönster är hållbara under lång tid och de kräver till skillnad från träfönster minimalt underhåll. Dessutom är den här sortens fönster ett av de mer prisvärda alternativen vad gäller energisparande fönster.

PVC fönster – lättskötta och enkla att underhålla

Att välja nya fönster i PVC är ett smart drag för att slippa den typen av omfattande underhåll till exempel träfönster kräver. PVC fönster är mer eller mindre helt underhållsfria och kräver inte mer än lite rengöring mellan varven. Karmar behövs inte skrapas, lister behövs inte målas om och fönsterrutor behövs inte kittas om. PVC materialet har egenskapen att inte ruttna eller rosta och färgen flagnar inte på det sätt färg gör på trä. Dessutom håller de tätt, vilket innebär att fönstren inte läcker och genererar fukt. Om sommaren kommer fönstren inte att gulna trots att solens strålar steker mot glaset. PVC fönstren är lika tåliga mot vinterns kalla temperaturer som sommarens intensiva solljus och höstens kraftiga regnskurar.

Kostnadseffektivt och miljöfrämjande

Trots att trä är ett miljövänligt val är det inte alltid det mest energibesparande alternativet. PVC har genuint positiva egenskaper för en mer sund energiförbrukning i hushållen. PVC fönster reducerar energikostnaderna avsevärt tack vare sina många fördelaktiga egenskaper. Mindre uppvärmning krävs i hemmet eftersom fönstren håller tätt, vilket leder till lägre förbrukning och en trevligare elräkning. Det är fullt möjligt att spara tusentals kronor per år genom att välja rätt fönster. Om dessutom hushållsbelysningen blir utbytt till energisparande varianter är kostnadsreduktionen ännu större.

Dessutom är det såklart både grönt och miljövänligt att välja PVC fönster, eftersom de minskar energiförbrukningen. All typ av energiförbrukning påverkar nämligen i viss mån både miljö och klimat. Just därför är en lägre energiförbrukning det mest optimala sättet att värna om miljön.