Anpassad aluminiumstege

Ska du måla om eller kanske bygga ut en stege som du kan använda som säkerhetsstege till villan? Då rekommenderar vi att du slopar idén om ståltrappa utan beställer istället en anpassad aluminiumtrappa. De är korrosionsbeständiga och lätta, vilket gör att den har alla ståltrappans fördelar plus lite till. 

På Trappverket kan du läsa mer om aluminiumtrappor och arbetsplattformar och där kan du även beställa anpassade sådana. Alla hus ser olika ut och därför är det viktigt att du får en måttanpassad till just den fastighet du ska ha trappan till. Du kan också passa på att fundera över trappstegens avstånd och om du vill att trappsteget ska ha högt eller lågt avstånd från varandra. På det sättet kan du hitta steg som är anpassade efter att kunna gå bekvämt i även när du inte har blicken rakt på trappstegen.

Specialtrappor viktigt

Oavsett ändamål är det bra att beställa en specialtrappa, speciellt om det ska gå barn i den. En specialtrappa har måttanpassade avstånd mellan stegen som gör att det blir enklare att gå i den för någon med korta ben, alternativt om man har längre ben kan det vara bekvämare med längre steg. Något som föräldrarna på en förskola man kan läsa om i Mitti.se har reagerat på är just att man inte anpassat trappan efter barnets fötter, en så kallad spiraltrappa som många barn ramlat i. Se också till att trappan har bra räfflat utseende för greppvänlighet för fotsulorna, så är det inte lika lätt att halka i dem.

Ska du bygga en yttertrappa på ditt hus brukar det vara för att du gör en fasadrenovering, kanske målar du om eller fixar putsen. Andra gör det för att anpassa sin brandsäkerhet som kan brista i äldre kåkar. Då kan man bygga en trappa och skapa fler nödutgångar. Här är det bra att man ser till att trappan inte kan öppnas utifrån för att minska risken för inbrott. Läs här hur en barnfamilj har anpassat sitt hem till att bli mer brandsäkert. Ibland kan en brandstege eller brandtrappa vara helt avgörande för att folk ska överleva en brand, till exempel som när flerfamiljshuset i Vallby brann.